Jaraguá

Type
House
Author
Fernanda Marques
Project Name
Jaraguá
Project start date
2010
Project completion date
2012
Location
Alphaville - São Paulo
Area
1200m²
Photographer
Fernando Guerra

Suggestions

Jaraguá

A home where the feeling of spaciousness manifested itself in a continuous and permanent way. That was the thread of this architecture and interior design project led by the brazilian architect Fernanda Marques, to a young couple of entrepreneurs and their two children. Happy inhabitants today of this comfortable property, of contemporary lines, with three floors and 1.200m2, located in Alphaville, a residential neighborhood on the outskirts of the city of São Paulo.

"I concentrated all of my choices in view of this objective," comments the architect, who, from the constructive side opted for a distribution on three levels and terraces widely distributed throughout all the length of the top floor, in order to open up the view to the beautiful scenery that unfolds from the hill, where the property is located. "For the interiors, I imagined large spaces, developed in continuity, without boundaries" she says.

Thus, on the ground floor, Fernanda concentrated on the living room, fireplace room, dining room, home theater room and lunch, plus kitchen, office, wine cellar, with compartments at different temperatures, headgear, washrooms and dependence on employees. As an invitation to leisure moments, a large swimming pool opens onto the front terrace. Already on top, is the intimate area of the house, consisting of three interconnected suites, a family room and terraces. On the lower floor, there is a garage and a storeroom.

Contemporaries such as the lines of the construction furniture design and art are mixed in the design of interiors, to compose a relaxed ambiance, but no less sophisticated. "I tried to create a sort of internal topography, with furniture in continuity solution and with slight variations in height, almost at ground level," explains the architect who, in addition to large international brands, equipped the house with their own creations, such as hers stools of stainless steel.

Common to all spaces, the height of the interiors is one of the biggest attractions of the project. In particular in the living room, which has double height. "In this project, the natural light is present in all areas, but never in a direct way. There are very specific situations of light, derived from the shape of the building as well as from the design solutions," says Fernanda, highlighting the facades equipped with a line of designed windows in aluminum.

Essential to the achievement of lighting conditions searched for by the architect, her choice of finishes (both external and external) favored neutral colors, highlighting the white and the sand. Present, for example, in the floors made of limestone, in the white walls painted in acrylic and in the wood paneling found in most interior spaces. From a deep indigo blue, the pool serves as a counterpoint. "But without producing major disruptions," concludes Fernanda.